Психология на онлайн залозите

Психолозите са забелязали, че хората по принцип са прекалено уверени в своите знания и умения относно игрите със залози. Имат тенденция да надценяват своите възможности,  да подценяват рисковете и прекомерно да вярват в правилността на своите действия. Установено е, че хората стават прекалено самоуверени, особено когато първоначално постигнат бърз успех.

Регресия на средата

Играчите обикновено правят изводи за нещо на основата на прекалено малък брой резултати. Например ако отбор Х победи в два мача подред с 4:0, то това съвсем не означава, че ще победи и в третия мач.

Има и нещо друго, капан, в който попадат много играчи.  Например при игра с обикновенна монета, след дълга серия от излизане на “ези”, се появява усещането, че вероятността да излезе “тура” става все по-голяма. Това е изцяло погрешно усещане, тъй като в действителност вероятността да излезе “ези” или “тура” винаги е 50 на 50.

Прекомерна самоувереност

Често играчите неоснователно смятат, че прецизността на прогнозите следва да нараства пропорционално на събраната информация. Това е така поради факта, че играчите не взимат предвид случайността,  а навсякъде търсят причинно-следствена връзка, каквато всъщност няма.

Повечето играчи си въобразяват, че контролират положението и смятат, че шансовете за успех са значително по-големи, отколкото са в действителност. Като пример можем да посочим играчите на зарове. Когато им е необходима по-голяма цифра, хвърлят по-силно, а когато им трябва по-малка цифра, хвърлят заровете съвсем лекичко.

Играчите стават прекалено самоуверени, когато усещат, че контролират събитията. В пет точки изброяваме факторите, които засилват усещанито за контрол, а именно:

  1. Изборът – избирайки строго определен мач, играчите са убедени, че влияят в по-голяма степен на неговия изход, отколкото ако изберат мач произволно
  2. Резултатите – когато познаят няколко резултата подред, играчите смятат, че контролират събитията, независимо от това дали тези резултати са плод на случайността или не
  3. Познаването на нещата – колкото повече знаем за дадено нещо, толкова по-голяма е илюзията, че контролираме това нещо, доста играчи с малък опит, чувстват че могат да контролират резултатите на мачовете
  4. Информацията – колкото повече информация се появява за даден мач, толкова по-голяма е илюзията на играча, че контролира този мач. Когато получаваме нова информация за мача, обикновено обръщаме внимание на нейната изключителност, като често се пренебрегва важността на тази информация. Важно е да се отбележи, че не винаги новата информация увеличава знанията на играча за даден мач.
  5. Ангажираността – колкото по-голяма е ангажиаността на играча, толкова по-голяма е неговата илюзия за контрол на мача. Когато играчът следи “на живо” определен мач, често му се струва, че знае предварително неговия резултат. В действителност играчът по никакъв начин не може да повлияе на изхода на мача.

Ефектът на мисълта : “знаех, че така ще стане…”

Психолозите са забелязали, че информацията за нещо вече случило се, модифицира предходния анализ за вероятността това да се случи.  Способността за вярно прогнозиране, често е ключът към успеха в букмейкърските залози.  Малко са обаче играчите, които могат систематично вярно да прогнозират, защото се случват много изненади.

Интересното е, че след като се случи много малко вероятно събитие, повечето играчи смятат, че то е могло да бъде предвидено по-рано. Това води до по-трудно откриване на грешките, направени по време на прогнозирането.

Ефектът на мисълта “знаех, че така ще стане…” води до запазване на усещането за “стойността” на собствените прогнози.

Грешките, допускани при прогнозирането, могат да доведат до занижаване на самооценката от страна на играчите и да предизвика дори страх. Затова и повечето играчи се оправдават с думите – “знаех, че така ще стане…”. Това им помага да запазят чувството, че отново са успели да предвидят резултата.

Ефектът на котвата

Ефектът на котвата определя, че оценката на дадено събитие е зависима от изходната, началната точка.  Ако определено събитие оцениме първо сами, а в последствие разберем какъв коефициент се предлага за него, то ние сме склонни да променим своето убеждение. В някои случаи самият коефициент ни създава убеждение, не винаги вярно, за дадена прогноза.

Например след извършен анализ на даден мач разбираме, че за това събитие коефициентът е 1.50 и ние правим залог за него.  Ако обаче видим, че коефициентът за събитието е 2.50, то тогава се появяват сериозни съмнения дали да направим залог.  За да се “закачим” за нещо, използваме данни от минали събития, стремим се да намерим “изходна точка”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *