Какво е valuebet или стойностен залог

Това, което ще прочетете по-долу е всъщност най-важният момент при правенето на букмейкърски залози. Много играчи не знаят какво е valuebet, нито какъв е принципът на работа на букмейкърите, поради което в по-дълга перспектива поражението им при правенето на букмейкърски залози е неизбежно.

От английски VALUEBET означава “стойностен залог” ( value – стойност, bet – залог).

За да се определи дали един залог е стойностен, се прилага формулата:
Р х К > 1, където Р – е обективната вероятност, а К- е предлаганият коефициент;

Пример 1
Тенис на корт, турнир САЩ
Andy Roddick (USA) – Nikolay Dalidenko (RUS)
Мачът е пример за “стойностен залог” (valuebet) с висока стойност. Коефициентът за победа на Давиденко е 3.00, въпреки че той е по-нагоре в листата на АТР. Ползвайки програма или на базата на своя опит и интуиция, играчът определя шансовете за победа на всеки от играчите, като 50 на 50 ( или Р=1/2).

Изчисляваме стойността на залога :
Р х К = ½ х 3 = 1.5 > 1

Резултатът е по-голям от 1, значи това е “стойностен залог”(valuebet) и играчът може да заложи за победа на Давиденко, при положение че правилно е определил шанса за победа на двамата играчи. В този мач, който даваме като пример, Давиденко спечели с 7-6, 6-2.

Как да намерим “стойностния залог”?

Много играчи си задават въпроса от къде знаем каква е степента на правдоподобност нещо да се случи?! Отговорът е прост – никога не знаем. Степента на правдоподобност нещо да се случи може само да бъде приблизително определена. Някои играчи използват своята интуиция, други анализират таблиците за класирането на отборите, а трети използват алгоритми. Играчите, които умеят вярно да определят шанса, печелят от букмейкърските залози.

Пример 2
Футбол
Panseraikos- Pierikos
Примерът показва, как можем да открием “стойностен залог” чрез наблюдение на коeфициентите, които са предложени от различните букмейкъри. В случая коефициента за победа на домакините в един от букмейкърите е 1.65, а други десет букмейкъра предлагат коефициент в границите 1.45- 1.50. Веднага се вижда, че първият букмейкър е завишил коефициента. Въпросът обаче е дали е направил това нарочно или разполага с информация, която другите букмейкъри нямат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *