Избор на Букмейкър

Изборът на букмейкър е от основно значение за постигането на положителен резултат при залаганията в интернет.

При избора на онлайн букмейкър обърнете внимание на следното:

 1. Надеждност на букмейкъра
 2. Лиценз на букмейкъра – препоръчтелно е да имат такъв от Държавна комисия по хазарта
 3. Предлагани методи за депозиране на средства – възможност за депозиране чрез ePay.bg, EasyPay, Paypal, Skrill и разбира се с кредитни карти
 4. Букмейкърът да приема “сингъли” – единични залози
 5. Какви лимити на залозите предлага букмейкъра
 6. Какви коефициенти предлага букмейкъра
 7. Бонуси за нови клиенти
 8. Проверете позицията на букмейкъра в ранкинга на някой авторитетен сайт като www.sportsbookreview.com

В интернет има десетки букмейкъри, чийто сайтове са на български език, като някой от тях имат лиценз от Държавна комисия по хазарта за организиране на онлайн залагания, а други приемат залози от Българи без наличието на такъв.

А защо онлайн букмейкър, а не залог на Еврофутбол в местната кръчма ще кажете ? Ползите за любителите на залозите от откриването на сметка в интернет букмейкърите са следните:

 1. По-високи коефициенти
 2. Множество атрактивни бонуси и ежедневни промоции
 3. Възможност за правене на залози от всяка точка на земното кълбо
 4. Голямо удобство при залагането и проверка на резултатите онлайн
 5. По добро и качество и професионализъм на обслужването (support-а).

За да започнете да залагате, обаче трябва първо да си откриете сметка при съответния букмейкър. Преди да направите това обаче, задължително проверете неговия дали има Български лиценз на сайта на комисията по хазарта.  Ако избрания от Вас букмейкър не фигурира в списъка на комисията, ние Ви съветваме да бъдете особено предпазливи при откриването на сметка при него и депозирането на средства по нея.

Обикновено след регистрацията ще получите събщение за потвърждаване с e-mail. Ако имате сметки при различни букмейкъри, по-добре е да използвате различни пароли за достъп при всеки един от тях.   Добре е при откриването да използвате истинските си лични данни, за да нямате проблеми в последствие при тегленето на печалбите.

След като се регистрирате, за да започнете да залагате, трябва да внесете пари по сметката си.Това може да стане по един от следните начини:

 •  С кредитна карта – VISA,VISA ELECTRON, MASTERCARD, DINERS CLUB CARD – обекновено при депозирането на средства по този начин букмейкърите налагат такса в размер на 2% от внесената сума, като средствата веднага се появяват по сметката
 • С дебитна карта – MAESTRO – условията са същите като при плащането с кредитна карта
 • По електронен път – PAYPAL, SKRILL, EPAY.BG – при депозирането на средства по този начин обикновено няма такса и средствата веднага се появяват по сметката
 • Чрез банков превод – при този начин за депозиране на средства букмейкърите не налагат такса, но такса за обслужване ще заплатите в обслужващата Ви банка. Средствата се появяват по сметката Ви в срок от 3 до 7 дни.

След като средствата Ви постъпят при букмейкъра, можете да започнете да залагате.  Изберете спортното събитие и съответната опция, на която искате да заложите. Впишете внимателно сумата на залога и кликнете в полето “заложи”. Изчакайте да се покаже потвърждение, че Вашият залог е приет.

При правенето на залози може да се появят следните съобщения за грешка:

 • “нямате достатъчно средства по сметката си” – в този случай трябва да намалите размера на залога
 • “нисък размер на залога” – в този случай ще се покаже минималния размер на залога
 • “максимален допустим залог” – това озночава, че букмейкърът Ви е наложил лимит на залога, като не Ви позволява да заложите повече от определена сума – например в bwin стандартният лимит за българи е 100 евро.

Коефициентите,които предлага букмейкъра са следните:

 • Десетичен: 1.75 – този вид е най често използван в България, а иначе се използва предимно в Европа
 • Дробен: 4/6 – използва се най-вече във Великобритания
 • Американски: – 100 – използва се предимно в САЩ

Как точно печелят букмейкърите?

Ще Ви обиясним това с прост пример. Имаме мача GENT- CHARLEROI със следните коефициенти:
1- 1.55 Х- 3.45 2- 6.00
Да приемем, че искаме да заложим на всички възможни опции (1,Х,2), така че нашата печалба да е еднаква – например нека да бъде 100 лв., за улеснение. На различните опции ще заложим съответно :

 • 1.55 х 64.52 = 100 лв.
 • 3.45 х 28.99 = 100 лв.
 • 6.00 х 16.67 = 100 лв.

Ако сумираме всички залози (64.52 + 28.99 + 16.67), получаваме сумата 110.18. Излиза, че трябва да заложите 110.18 лв, за да спечелите само 100 лв. От примера се вижда, че букмейкъра работи с разлика (на англ. margin) около 10%, което се явява и неговата печалба.

Всеки букмейкър работи с различен margin. Най-често той варира от 5% до 15% и зависи от фирмата, популярността на спортното събитие и размера на приетите залози. Естествено при избора си ще търсите такъв с максимално високи коефициенти и по нисък margin.

За да привлекат клиенти, букмейкърите предлагат различни видове бонуси. За новите клиeнти бонусите най-често са от вида допълнителни средства по сметката (от 30% до 100%) или безплатен залог (freebet).

Защо всъщност букмейкърът дава бонуси?

Букмейкърът дава бонуси на клиента във формата на средства по сметката му. Обаче за да получи полагащият му се бонус, клиентът трябва да изпълни определени условия. Най-често той трябва да направи определен оборот при букмейкъра. Обикновено този оборот е сумата на депозита + сумата на бонуса) x 3.

Например: внасяте 100 лв. по сметката си при букмейкъра и получавате 100 лв. бонус от него. За да можете да използвате тези 100 лв.бонус обаче, трябва да направите залози най-малко за 600 лв.,т.е. (100 + 100) x 3

Безплатен залог (freebet) е залог, който клиентът прави с депозирани от него средства. Ако залогът е печеливш – той е, като всеки друг залог. Ако обаче залогът е губещ, то тогава сумата на залога – до например 25 евро – се възстановява по сметката на клиента.